Trækning gesims Trækning gesims

Skorstensudvekslinger

Bygningstype 1 og 2: 1850-1920



Er en bærende bjælke omkring storstenen nedbrudt (fx af råd eller insekter) og skal delvist udskiftes, kræver det ofte understøtning af bjælkelag og loft inden udskiftningen. Når skadens omfang er undersøgt og klarlagt er der herefter to muligheder:  

1. Tømmersamlinger
Samlinger udføres som eksisterende ved overskramning (1) af stikbjælker henholdsvis dobbeltkam eller krydskam ved murremme. Som regel er det kun tværbjælker og løsholte omkring skorstene, der er nedbrudte. Disse udskiftes og samles med bærende bjælke/ tværbjælke ved overskramning. Alle samlinger fastholdes med spidsklammer, som istemmes træet glat med overside.  

2. Beslagsamlinger
Samlinger udføres med sømbeslag og kamsøm/skruer. Der anvendes bjælkesko og/eller vinkelbeslag ved stikbjælker og vinkelbeslag ved murremme. Som regel er det kun tværbjælker og løsholte der er angrebet. Rådne tværbjælker og løsholte udskiftes, skæres stramt imellem og samles med sømbeslag og kamsøm/ skruer. Der anvendes bjælkesko og/ eller vinkelbeslag.  

1) Sammenføjning af to tømmerstykker, således at det ene er skåret ind i det andet, eller de begge er skåret ind i hinanden, og deres overflader på den ene side ligger i plan. Kilde: Danske Bygningsudtryk (2001)  

Fotos: Jesper Engelmark